Wednesday, December 01, 2010

Kalau Dapat Nombor SATU


Salam rakan-rakan blogger..
Perkongsian untuk petang ini sebelum kembali ke dapur
Persediaan makan malam pulak....

Lagi berkisar tentang Kak Long
Sekadar perkongsian dan mengimbas kenangan
Harap tidak bosan membacanya ye...
Peperiksaan akhir tahun darjah 2 Aqilah telahpun berlalu
Tahun depan bermulalah pembelajaran dalam darjah 3

Setiap kali sebelum ujian mahupun peperiksaan,
Kali ni Aqilah tanya...
Ibu kalau Kak Long dapat nombor SATU, DUA, TIGA untuk akhir tahun ibu nak bagi apa 
Lepas tu tiba-tiba dia tambah pulak...takut tak dapat TIGA-TIGA nombor tu kot!
Sampai nombor LIMA LAH ye bu...
Aku senyum dalam hati..
Aku jawab...dapatkan je dulu nombor tu nanti ibu fikir nak bagi apa
Alahh ibu cakaplah nak bagi apa...
Aku diam je dulu...yelah kena jugak fikir...takkan nak janji sembarangan...
Takut tak tertunai pulak nanti kan...

Lepas tu tiba-tiba aku cakap...
Ok...kalau Kak Long dapat nombor...
SATU:  kita naik kapal terbang...(tak pernah bawak dia lagi...dalam Malaysia jelah cdgnya)
DUA:  kita naik keretapi...(dalam kepala aku komuter je lah kot...nak ke mana pulak naik kereta api..)
TIGA:  naik kereta ibu (Aqilah jawab....taknaklah...hari-hari naik kereta ibu pegi sekolah...)
hehehe....tak nak dia...pegi jalan-jalanlah sebenarnya tapi naik kereta :)
***Sebenarnya punyalah lama nak ajak dia naik keretapi. Tak naik2 jugak...tak tahulah bila tu...

Aku cakap EMPAT & LIMA takde apa-apa...
Ehhhhh....dia pulak menambah...
EMPAT & LIMA ibu bagi novel lah ye....
Amboiiiii.....sape yg bagi hadiah nie hehehe...boleh request la pulak...
Tiba-tiba tukar lagi....
Bu...tak jadilah....
Kalau no TIGA kita pegi Ice Skating ye....
Haaa??? Ice Skating? Sorang pun tak reti main...
Aku iyekan jelah....pandai2 lah sampai sana nnt..
Kalau pegilah....

Dengan abahnya lain pulak janjinya....
Amboiii bukan main komplot lagi...
Dua-dua suruh buat janji....
Dengan abah pulak janji kalau dapat markah tinggi..
Tapi aku dah cakap dgn abahnya limit markah untuk dapat hadiah
Kalau tidak, pantang Aqilah pujuk...cairlah abah dia....emmmmm....

Peperiksaan akhir tahun telahpun berlalu....
Aqilah telah mula bawak kertas peperiksaan balik..
Aku tengok seperti biasa..
Pujian dan semangat serta galakkan tetap aku berikan
Alhamdulillah...prestasi yang meningkat aku perhatikan
Aqilah kadang kala takut nak tunjuk kertas peperiksaan pada aku
Walaupun markah tinggi....kalau aku jumpa kecuaian dalam menjawab memang aku tegur (dalam nada tegas tu yang dia risau je hehehe...)
Tegur untuk kebaikan agar tidak berulang...

Jumaat malam seperti biasa Aqilah tuisyen Bahasa Inggeris
Bila balik tiba-tiba bawak hadiah...tak berbalut pun
Dia pilih sendiri...abah dia dah cair hehehe....
Sampai rumah....bu, abah bagi hadiah kat Kak Long....
Hadiah apa kata ku...
Abah kata markah Bahasa Inggeris Kak Long tinggi, jadi abah bagi hadiah
Markahnya melepasi 95%...
Cuma sedikit kelucuan...aku tanya abahnya...abah beli ke...
Dia mintak...dia kata 'Bah...markah BI kak long tinggi....abah taknak beli hadiah ke...'
(Wahhh...best punya ayat kan...hehehe)
Sorang kata abah beli, sorang kata mintak dibelikan...
Pilihan hadiah nya aku pun suka...dia pilih sebuah novel bahasa inggeris
Aku memang tak kisah pun...memang aku pun berhajat nak belikan bahan bacaan
Bekalan di hari cuti nanti :)

InsyaAllah hari Sabtu ni aku dan abahnya akan menunaikan janji
Aqilah tak tahu lagi nie nak bawak dia main Ice Skating...
Bukan apa...kalau beritahu cepat....
Selagi tak pegi...selagi tulah bertanya...
Aku tak larat nak jawab....jadi geram lak nnt hehehe

Yang runsingnya....SAPE YANG RETI MAIN???
Adoiiilahhhh.....hentam jelah labuuuu...hehehehe
Tengoklah nanti hari Sabtu nie ye...
Akan aku kongsikan bersama di sini nanti....


***Ganjaran yang aku berikan kepada anak-anak hanyalah sekadar motivasi dan galakkan.  Namun setiap kali, akan aku ingatkan 'Kak Long....belajar pandai-pandai dan dapat nombor yang cemerlang bukanlah semata-mata untuk mendapat hadiah dari ibu dan abah....tapi ia adalah untuk menjadikan Kak Long seorang yang berjaya nanti di masa hadapan....' Apabila Aqilah mengangguk faham aku lega.....InsyaAllah...

13 comments:

~ yus ~ said...

Anak saya Aqil pun bakal masuk darjah 3 thn depan.

Sama macam Aqilah, selalu tanya apa ibu dan abahnya akan kasi kalau dpt no baik...:)

n.hasleena said...

YUS: nama Aqil dan Aqilah memberi maksud yang sama kan... Budak2 Yus mmg gitu kan :) Sebagai motivasi utk diorg...

honeyvsbee said...

haha..adoi mcm mana lah bee dengan ank2 ni pulok nantii

n.hasleena said...

BEE: akan rasa pglmn tu n nt Bee hehehe...

Far8 budak baik said...

hahaha..hadiah tmpt ketiga tu..
farid pun taknak..kah3..
setakat naik kete..watpe..
wek

p/s kakak dah kwin lakkk..wahhhh

n.hasleena said...

Far8: Farid, anak akak kan dh tukar hadiahnya...xnk dia naik kete hehehe..tp ntah sape lah yg nk ajar main ice skating tu nt hehehe...

Far8 budak baik said...

takpe kak..meh farid ajar main ice
skating tu kat sunwayy..miscol je..
hihi..

Sephi Sephia said...

Salam

Nasib baik anak akak tu faham...huhuhu
Masa saya kecil dulu, tak pernah dijanjikan atau terima hadiah apa-apa walau pun keputusan saya terbaik dalam tingkatan dan sekolah. Tapi benda tu tak pernah saya ungkit. Syukurlah.

Semoga anak akak juga berjaya dalam pelajaran.

sarah-najwan said...

akak pom salu janji..tapi setakat ni..dorang belum capai piawai lagi..huhu

tapi utk motivasi...akak tunaikan jugak janji tu..

ni janji nak gi zoo..xdpt2 pi lagi...

Solihin Zubir said...

teringat masa saya darjah satu dulu... ayah janji nk bwk sy naik keretapi kalau dpt no1..
and then sy dpt no1.. itu la 1st time sy naik keretapi.. KTM dari alor star ke penang.. hehehe...

n.hasleena said...

FAR8: Salam...mesti Farid terror main ni..
SEPHI: Ye..Sephi..Akak dulu pun tak merasa. Namun akak cuba memotivasikan anak untuk memberi semangat.. :)
KAK SARAH: Mmg pun kak, kdg2 bwk jgk kan w/p tak dapat melepasi piawai.. :) Tapi tdk beri reason bwk sbb pencapaian...just ckp bawaj jln2 sempena cuti...
SOLIHIN: Wahhh...best la solihin... dapat capai target dan berjaya... :)

nazirulhazwan~ said...

saye reti men!! nk mintak tlg ajarkan ker??:P

ape pon hadiah yg diberi jgn smpi meleka kan anak.cth, den plg x setuju anak baru dpt no 3 da bagi psp or ps2. tgk la taun depan.sure no 3 daji no 8 pulak.hehe

n.hasleena said...

NAZ: ada yuran tak hehehe..
Ye, berpada-pada dalam memberi ganjaran...