Wednesday, December 29, 2010

Cup Cakes Class

Inilah hasil cupcakesnya....:)

Salam semua...
Lama rasanya tidak bersiaran
Ada beberapa urusan yang harus diselesaikan
Serta tidak berada di rumah...
Jadi minta maaf sekali lagi
Tidak mengunjungi rakan-rakan semua ye


Tengah menyukat cake nya...

Kelas cupcakesnya dah berlangsung hampir seminggu
Barulah hari ni sempat untuk dikongsikan bersama
Aku belajar pada hari Khamis minggu lepas
Selalu pegang kapur dan marker pen
Ni pegang piping beg..hehehe
Sebelum ni aku memang kurang berminat nak buat kuih atau yang sewaktu dengannya yang menggunakan Oven hehehe
Sebabnya aku kurang berminat dengan benda-benda panas nie
Tapi sekarang minat semakin bercambah
Sebelum ni aku sertai kelas Tartlets


Yang nie kek sebelum dimasak

Ok..stepnya lebih kurang ginilah
Nak buat tutorial tak pandai hehehe
Belum praktik kan lagi :)
Nanti salah ajaran...
Masa kat kelas tu mula-mula belajar buat cake nya dulu
Pelbagai flavour
Yang kat atas tu ada vanila, pandan, rose dan cofee
Lepas tu disukat dan ditimbang dalam paper cupnya
Masa buat ni 30g setiap cup tu
Dimasak..dan barulah dihias dengan krim
Menghias nielah kena kreatif dan 'lembut tangan'
Bukannya 'keras tangan' hehehe...
Jadilah kenalah aku melembutkan tangan :D

Maknanya kalau dah ada basic buat kek lagilah mudah
Cuma kek ni kita masukkan dalam paper cup
Nak cantik kita hiaskan dia..
Cuma menghias tulah kita kena kreatif...


Sebelum hias kena sapu krim dulu camni...
Barulah dihias..
Tapi sebelum cupcakes tu dihias
Haruslah disapu dengan krim terlebih dahulu
Macam dalam gambar tu
Lepas tu barulah kita hias ikut suka kita hehehe
Masa belajar ni diajar juga dengan hiasan fondant
Yang ada gambar baby tu kan...guna hiasan fondant
Tapi lecehlah sikit nak bentuk gambar
Leceh banyak kot hehehe
Kena kreatif macam anak-anak kita
Main plastesin (betul ke aku tulis tu hehehe...)
Jarak dekat sikit hehehe..
 ***Memang cantik tapi aku kurang sikit dengan krim kek nie.  Makan sikit-sikit bolehlah...tapi macam cupcakes ni banyak juga krimnya...
(Signature bawah tu baru try heee...budak baru belajarlah katakan..)

13 comments:

sarah-najwan said...

nati akak nk blaja buat cup cake jugak..kene beli oven kot..hehe

MIZZ JAJA said...

akk..sedap..nak..^___________^

Sharifah nor said...

jgn tak tau..kak pah kerja dgn tokey beskut raya..kek..termasuk ler cup cake..Baru2 ni dah bikin 500 biji utk kenduri..Tapi tak de lah yg kiut miut cam tu..hanya fondant bentuk bunga pastu buh dlm bekas utk tetamu bawak balik..Sedap tu mmg ler..tapi tang fondant tu tak lalu nak kunyah...manis..Kalau krim tu..ok jgk..hahaaaa..

honeyvsbee said...

nak resepi ising tu buleh ? hihi kek tak per bee buleh buat !

Ati Masrif said...

bestnya..minat gak nak gi kelas ni
tapi anak tak de org nak jaga

lahi pun mixer pun dah rosak
tahniah ..cantik

sal said...

wah dah pro..
nanti kak sal boleh tumpang belajar ye..

n.hasleena said...

IBU SARAH:seronok jugak belajar kak...kak, sypun takde oven lagi hehehe...cari ilmu je dulu :)

MIZA:tak sampailah jaja nak hulur hehehe

KAK PAH:o ye ke kak pah...hebat tu...sy tak tahulah bila nak cuba buat sendiri nie :)

BEE:InsyaAllah bee...nnt akak pass ek :)

KAK ATI:kak ati, saya siap import mak mintak tolong jagakan anak...kalau tak, tak dapat jugak nak bergerak :)

KAK SAL:tak pro lagi kak sal..blm praktikkan lagi nie :)

Cma Shiema said...

oh..cup cake...peberetttt cma tu..
tgk cara akak buat cam senang jer..he3..cma penah buat skali xjadik..:p
lapo la pewot pagi2 ni...

n.hasleena said...

CMA:hehehe....nak mendeconya tu je kena kreatif cma...masa belajar cikgu tu bagilah idea. tapi masa tu hias 20 biji...sampai ilang idea hehehe

~ yus ~ said...

Wah! Belajar buat cup cakes pula ye Leena. Saya ni suka nak belajar kalau anak2 suka nak makan, tapi diorang tu cuma suka tgk rupanya aje. Bila kita beli langsung tak di makannya, jilat ssikit je, tu yg malas nak belajar buat tu..huhu(alasan)

Yan said...

Akak suka dgn baby pink tu.. Pakai fondant ye?

n.hasleena said...

YUS:emmm....yelah yus, krim tu tak termakan jugak byk2...

KAK YAN:ye kak yan...guna fondant :)

nadzirah aqilah said...

kak leena.. kiter teringin nak try buat cupcake nie tapi mcm rumit je.. betol ke? tp lau dpt buat syok je.. sebab cantik.. hehehe